5.11.2016

Mies mukaan neuvolaan vai ei?

Tästä on aika paljon keskusteluja netistä. Mielipiteitä on yhtä monia kuin meitäkin ja toiset haluavat mennä yhdessä neuvolaan ja toiset yksinään.

Olen itse halunnut ottaa miehen mukaan käynneille aina jos hän vain töiltään pääsee (tähän astiset huimat kaksi kertaa hän on ainakin päässyt mukaan). Tietenkin tuolla neuvolassa keskustellaan kaikenmaailman eritteistä, synnytyksestä ja muusta, mutta eivät ne ainakaan omaa miestäni ole hetkauttaneet.

Tähän asti on ainakin ollut todella hyvä, että olemme olleet käynneillä molemmat. Ensimmäisellä kerralla pääsimme molemmat kertomaan omien sukujemme sairauksista jne ja nyt toisella kerralla keskustelimme lähinnä parisuhteesta, kasvatuksesta ja sen sellaisesta, josta ei olisi ollut niin helppoa puhua yksin. Koen myös, että näin mies on myös mukana raskaudessa ja tietää missä mennään.

Moni sanoo, ettei miestä tarvita neuvolakäynneillä ja että siellä vain keskustellaan raskauden kulusta ja kysellään äidiltä asioita. Meillä myös mies on saanut olla keskustelussa mukana ja ainakin omasta mielestäni me olemme molemmat asiakkaina - koskeehan raskaus meitä molempia. Meistä molemmista tulee vanhempia. Miehestä on ollut mukavaa kuulla kaikkia neuvoja ja olla paremmin perillä raskaudesta.

Kuitenkin suurin syy, miksi koen molempien mukana olon tärkeäksi on se, että neuvolasta saa nimensä mukaisesti neuvoa. Tämä lapsi tulee olemaan meille molemmille ensimmäinen ja olemme molemmat yhtä "hukassa" vielä. Molemmat haluamme imeä kaiken mahdollisen tiedon itseemme ja oppia uutta. Kasvattaa varmuutta ja saada tukea tulevaan vanhemmuutteen. Molemmilla kerroilla olen saanut hyviä neuvoja ja esimerkiksi ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen myös mies muisti hyvin listan, mitä raskaana saa ja ei saa syödä ja on osaltaan muistuttanut niistä minua ja tehnyt ruokaa sen mukaisesti jne. Myös tulevalla kerralla, kun neuvolassa keskustellaan Kela-asioista, on lisäkorvapari tarpeen. On miehenkin hyvä niistä tietää. Voimme sitten yhdessä selvitellä asioita.

Kuitenkin ymmärrän muunkin kannan ja myös sen, ettei kaikilla ole edes mahdollisuutta ottaa miestä mukaan. Silti jos mies on halukas tulemaan mukaan neuvolaan, raskaus on ensimmäinen ja siihen on mahdollisuus, niin me ainakin käymme mielellämme niissä yhdessä. Neuvolalääkäri on kuitenkin asia erikseen - sinne haluan mennä ihan yksin. Niin kuin nyt aina lääkäriin muutenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti