6.2.2017

Raskausdiabetes, neuvola ja liitoskipuja

Olen nyt huonosti jaksanut kirjoitella tänne, koska Kanariareissumme jälkeen mulla alkoi oikeastaan samantien todella kovat liitoskivut. Pahimmat kivut kestivät viikon verran ja jouduin sillä ajalla olemaan myös pois töistä muutamia päiviä, koska en saanut öisin unta ja aamulla en päässyt kivuilta liikkelle. Onneksi nyt ajan kanssa kivut ovat vähän helpottaneet.

Vaikeutta oli myös keksiä, minne olisin saanut mennä kivuistani kertomaan, koska vatsakipujen takia paikkani oli kuulemma neuvolassa, jonne ei kuitenkaan saanut aikoja. Onneksi kuitenkin lopulta pääsin työterveyden piiriin.

Tilasin viime viikolla sairauslomallani tuollaisen Anita BabyBelt Tukivyön, jota olen nyt erityisesti työpäivinä käyttänyt ja se on auttanut pahimpiin liitoskipuihin tukiessaan vatsaa.

Kävin viime viikon maanantaina sokerirasituksessa, joka oli viime kertaa epämukavampi, koska verta ei meinannut aina heti tulla ja hoitaja joutui pyörittelemään neulaa suonen sisällä ja yhden kerran jopa tökkäämään kaksi eri kertaa. Tulokset tulivat omakantaan muutama päivä myöhemmin ja arvoiksi sain seuraavat: paasto: 5.0, 1 h: 10.6 ja 2 h: 8.6. Paastoarvo oli hyvä ja viimeinenkin oli rajamailla, mutta keskimmäinen, eli tunti sokerijuoman jälkeen, heitti yli ja siitä tulikin raskaudiabetestuomio. Soittelin neuvolaan ja näin asia myös varmistui.

Aluksi olin aika paniikissa, koska en tiennyt, mitä se tarkoitti. Aloitin heti tutkimaan kaiken netistä. Olin pettynyt itseeni ja päätin muuttaa elintapojani samantien. Herkut saa nyt jäädä ja vehnän tilalle tulee täysjyvätuotteet. Aloinkin väkisin lisämään ruokavaliooni kasviksia, marjoja ja niin edelleen ja syömään terveellisemmin.

Tänään minulla oli hieman pidempi neuvolakäynti, koska kävimme samalla myös verenmittauksen läpi. Sain kotiin vietäväksi kotiseurantalaitteen, jolla nyt jatkossa mittailen verensokereitani. Neuvolatäti kertoi hieman siitä, mitä raskausdiabetes tarkoittaa, ohjeisti ruokailussa ja kertoi, miten verenmittauslaitetta käytetään. Sain itse asentaa neulan koneeseen ja pistää sillä itseäni sormeen. Paastoarvoksi saatiin muistaakseni 4.5 tms ja se oli hyvä.


Paino ei ollut kovin paljoa noussut ja neuvolassa sanottiinkin, etten saa nyt säikähtää, jos se alkaa jatkossa vain tippumaan uusien ruokatottumuksieni mukana; lapsi ei tästä kärsi vaan päinvastoin. Muutenkin kaikki oli hyvin; sf-mitta oli kasvanut normaalisti ja hemoglobiinini oli noussut viime kerran 114:sta 130:een rautatablettien johdosta. Nyt saan harventaa niiden ottamista joka toiseen päivään.

Vauvan syke ei aluksi meinannut löytyä, mutta lopulta se löytyi ja oli normaali. Vauva oli jo kääntynyt pää alaspäin, vaikkakaan se ei tarkoita sitä, että hän välttämättä pysyisi niin päin loppuun asti. Nythän on menossa vasta rv 28+4. Ei kuulemma ole ihme, että minulla on voimakkaita liitoskipuja, sillä vauva tuntuu viihtyvän alavatsalla.

Minun tulee nyt kahden viikon sykleissä mittailla verensokeriani yhteensä neljänä aamuna (paastoarvo) sekä yhden koko päivän (aina ennen jokaista ateriaa ja tunti aterioiden jälkeen). Ei mielestäni kuulosta kovin paljoa tuo viisi mittauspäivää kahdessa viikossa, kun niistäkin neljä on sellaista, jolloin otetaan vain aamuarvo.

Mitä muuta tämä tarkoittaa? Ei välttämättä paljoa mitään, jos arvoni pysyvät suhteellisen hyvinä eikä suuria heittoja tule. Mittailen verensokereitani loppuraskauden ajan ja kun lapsi on vuoden ikäinen, käyn terveysaseman kautta sokeriarasituksessa, jossa katsotaan, onko sokeriarvot palanneet normaaleiksi. Synnytyksen jälkeen vauvalta saatetaan ottaa muutamia sokeriarvoja, mutta mikäli ne ovat hyviä, voi sairaalasta päästä ihan normaalina aikana pois.

Ruokavaliosta vielä sen verran, että minun tulisi jatkossa vaihtaa normaalipastat ja leivät täysjyväisiin, janojuomana vain vettä (mikäli joskus haluaa jotain muuta juoda, niin vähäsuolaisia vichyjä tai sokerittomia limuja, mutta ei täysmehuja ja sokerilimuja), paljon marjoja, ruoka-annokset lautasmallin mukaan, ei kovin suuria annoksia ja hyvin tärkeää syödä noin kolmen tunnin välein. Leipää (täysjyvä; ruisleipää tai vaikka kauraleipä) suositellaan syötäväksi myös 4-6 palaa päivässä, sillä se pitää hyvin kylläisenä. Viikossa saa syödä yhden pullan ja mikäli joskus haluaa herkutella vähän, tulisi herkun ohella syödä myös hieman jotain suolaista (esimerkiksi syödä muutama karkki ruuan/leivän jälkeen), jotta keholle ei tulisi niin suurta sokeripiikkiä. Roskaruokaa ja ylipäätään sokeria sekä rasvaa on välteltävä.

Alla muutama esimerkki siitä, mitä olen tähän mennessä saattanut syödä. Herkut ovat siis saaneet jäädä ja muutenkin roskaruoka ja einekset. Tsempattavaa on edelleen, mutta koko ajan ollaan menossa parempaan suuntaan:

Aamupalalla kauraleipää ja vettä
Viikonlopun lounaalla kanaa, currykastiketta, perunoita ja uunikasviksia (otin niitä kyllä lisää)
Iltapalalla ruisleipää kurkulla, juustolla ja kalkkunalla sekä marjasmoothieta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti